ubbink transport

ubbink transport

DSG 2 wint van Zevenaar




















Hier word ik niet goed van!




Dit moet toch gewonnen zijn?




















Wat doet die ouwe nu weer?

Je gaat er aan, man!


DSG 2 – Zevenaar 3:       4 – 2.


De avond begon met een klein wonder. Als Joop als eerste klaar is met zijn partij, kun je er donder op zeggen dat hij verloren heeft. Zo niet deze avond. Aangemoedigd door zijn succes
in de vorige ronde ( Torenoffer en vervolgens mat in 2) trok hij ook nu ten aanval. Om die aanval extra kracht bij te zetten, ging hij op zijn Shirovs koelbloedig met de pionnen voor zijn Koning naar voren. Tegen dit vertoon van inzicht in de eigentijdse aanvalskunst was zijn tegenstander uiteraard niet opgewassen.

Jan offerde in de opening een pion om, met zwart, een voorsprong in ontwikkeling te krijgen. Toen hij de koningsstelling van zijn tegenstander uiteen had gereten, besloot die lang te rokeren. Dat had hij beter niet kunnen doen. Een op zich lullig, maar subtiel Paardzetje stelde hem voor de keuze: Loperverlies of het laten pennen van de Dame. Omdat hij mogelijkheid over het hoofd zag, koos hij ervoor zijn Loper af te ruilen. Daarna volgde dus Dameverlies. Toen hij ook nog een Toren dreigde kwijt te raken, gaf de adolescent ( een neefje, dus) op.
2 – 0. Een voorspoedig begin.
Daarna kantelde de wedstrijd.

Emile had, toen ik bij zijn partij ging kijken, een Toren minder. Zijn hoop was nog om mat op de onderste rij te geven. Helaas was de coördinatie tussen zijn Loper en zijn Toren net niet toereikend.

Ook Steffen had zijn avond niet. Zijn tegenstander bouwde een gigantische aanval op met al zijn zware stukken ondersteund door nog wat ver opgerukte pionnen. Omdat de stukken van Steffen overal op het bord te vinden waren maar niet in de verdediging, werd hij vrij hardhandig opgerold.
2 – 2.
Toen waren er nog 2 partijen aan de gang: die van Ben en die van Albert.
Die maakten er een bloedstollende avond van.

Ben kwam in een pionneneindspel terecht waarin zijn tegenstander een Paard had en Ben
een Loper en een pluspion. Zou Ben die pluspion weten laten te promoveren?? Tja. Op het moment dat hij van zijn pluspion een vrijpion met doorstootkansen kon maken, besloot Ben zijn Loper te offeren om extra ruimte voor zijn pionnen te krijgen. Om de juistheid hiervan te beoordelen moet je of een begadigd soort intuïtie hebben of Fritz 11 zijn, of Ben. Met vaste hand begeleidde hij zijn pion naar de overkant.
3 – 2

Bij Albert stonden alle zware stukken nog op het bord. De beste kansen waren voor Albert die een Toren en zijn Dame op een open lijn had staan. Maar Albert had niet veel tijd meer.
En ook Albert verzuimde gebruik te maken van de makkelijkste manier om de buit binnen te halen. Ook hier werd het dus ongemeen spannend. Maar Albert hield het hoofd koel en met nog maar weinig tijd op de klok wist hij zijn tegenstander tot opgave dwingen.
4 – 2.