ubbink transport

ubbink transport

4e ronde OSBO competitie

DSG 1 – Velp : 3½ - 4½

Ook in de vierde ronde van de Osbo-competitie slaagde ons eerste er niet in te winnen.
Albert kwam al snel een pion voor, dacht er nog één te winnen, won er ook één, maar helaas ten koste van zijn Dame.
Joop had een mooi Loperpaar en hield lang stand. Maar een aanval op zijn Koningsvleugel werd hem tenslotte toch noodlottig.
Chiel had het gevoel dat hij niet goed uit de opening kwam. Dat was zo. Daarna werd het niet beter. Zijn tegenstander dicteerde de zetten en Chiel kwam er niet meer aan te pas.
Eric koos voor de verkeerde opening en daarna voor het verkeerde plan. De uitslag van deze partij was dus ook niet goed.
Robbie speelde voor de 1000ste keer Russisch. Dat leverde een boeiend middenspel op met kansen over en weer. Totdat zijn tegenstander gewoon een stuk weggaf en opgaf.
René, met wit, zette zijn tegenstander in de opening vast. Daarna kwam die niet meer aan ontwikkelen toe. Op de Koningsvleugel kwam René dat wel. Groot materieel drong de zwarte stelling binnen. Opgeven of vernietiging was nu de keuze. Het werd opgeven.
Paul bouwde al snel een scherpe aanvalsstelling op, maar zijn tegenstander liet zich niet zo maar wegblazen. Ook niet toen hij een kwaliteit minder had. Zo werd het nog een lange zit voor Paul. Maar het loonde.
Patrick had na 14 zetten zoals gebruikelijk zo’n ingewikkelde stelling op het bord met een piepklein voordeeltje waarvan het niet duidelijk is hoe je het uit moet buiten.
Hij bood derhalve remise aan, wat zijn tegenstander accepteerde.

Omdat de Pion 3 deze ronde slechts 1 bordpunt wist te scoren, heeft ons team de laatste plaats verlaten. Of het hiermee ook de weg omhoog heeft gevonden, zal nog blijken.

Klasse 2D uitslagen ronde vier;

ASV 6 – Wageningen 3 3½ - 4½
DSG – Velp 3½ - 4½
Mook – Pion 3 7 – 1
UVS 3 – SMB 4 2 - 6

Mp Bp
1. Wageningen 3 7 20
2. Velp 6 17½
3. Mook 5 19
4. SMB 4 5 18½
5. ASV 6 4 16½
6. UVS 3 3 14
7. DSG 1 12½
8. Pion 3 1 10


DSG 2 – SMB 6 : 1 – 5

Het tweede moest dus tegen SMB 6, dat na 3 ronden met 0 punten onderaan stond. Als er dus ergens punten gehaald konden worden, dan moest dat tegen SMB zijn, was de verwachting. Dit pakte anders uit.

Jan ondermijnde met succes de aanvalsplannen van zijn tegenstander die op zijn beurt met succes de zijne frustreerde. Daar schoot dus niemand iets mee op en met een 3 – 0 achterstand en nog een verliespartij in het verschiet, bood Jan remise aan.
Ben gunde zijn tegenstander aanvankelijk het initiatief, maar in het tweede uur bracht hij de stellingen in evenwicht. Dit evenwicht werd door niemand meer verstoort en ook hier werd tot een terechte remise besloten.
Emile speelde met wit een variant van de Siciliaan die hij zich nog van vroeger meende te herinneren. Dat was dus niet zo en hij verloor al snel een centrumpion. Na nog een fout zetje en wat plaagstoten van tegenstander was het pleit beslecht.
Joop moest het Engels bestrijden en slaagde daar niet in. Al snel werd zijn Damevleugel vastgezet en het Paard en de Toren die daar nog stonden deden aan het
spel nauwelijks meer mee. Daarna werd hij op de Koningsvleugel langzaam maar heel trefzeker opgerold.
Albert liet zich in de opening verrassen door een pionzet die hem een kwaliteit kostte. Omdat zijn tegenstander zijn pionnen op de goede velden had staan, had Albert weinig aan zijn Loper. De vijandelijke Toren daarentegen bleek een soort Pac Man en vrat Alberts pionnen op.
Steffen bouwde een gelijkwaardige stelling op, maar toen het echt gecompliceerd begon te worden, koos hij voor een verkeerd ingeschatte tactische wending. Toen hij bij een uitruil ook nog een tussenschaakje vergat te geven, kwam hij een stuk achter te staan. Dit was te veel.

Klasse 3F uitslagen ronde vier;

ASV 8 – Schaakstad 6 2 – 4
De Toren Arnhem 6 – De Elster Toren 2 5 – 1
Velp 2 – Voorst 2 1 – 5
DSG 2 – SMB 6 1 – 5

Stand klasse 3 F:
Mp Bp
1 De Toren Arnhem 6 8 28
2 Voorst 2 5 15½
3 Schaakstad 6 5 14½
4 ASV 8 5 13
5 De Elster Toren 2 4 11
6 SMB 6 2 9
7 DSG 2 2 6
8 Velp 2 1 7


Jan R.