ubbink transport

ubbink transport

OSBO ronde 4

Hoewel de eindstand (0-4)anders doet vermoeden waren DSG2 en Groenlo aardig aan elkaar gewaagd.
Joop (zwart) ging met zijn siciliaanse verdediging gelijk op met zijn tegenstander tot met d5 de vlam in de pan sloeg. Beide partijen hielden aan deze schermutselingen een geïsoleerde pion over (c6 en e4). Joop ging in de aanval via Lh2 en bleef drukken op de koningsvleugel. Maar zoals dat vaak gaat, als het niet lukt begint de tegenstander initiatief te krijgen. Zo ook nu. Joop verliest wat pionnen en later een stuk en moet het hoofd buigen. (1-0)

Albert  (wit) bezorgde de tegenstander in de opening een merkwaardige dubbelpion op d6, ging met a4 op de dame aanval met verdubbeling van torens, maar kwam er niet helemaal uit. Hij bleef zitten met een achtergebleven zwakke c3 pion. Na een spectaculair middenspel verloor Albert uiteindelijk c3 en moest een moeilijk paard eindspel in met 1 pion achter. Zijn tegenstander wist de oppositie te bereiken en promoveerde met zijn twee centrumpionnen. (0-1)

EricV (zwart) kreeg uit de opening een gelijkwaardige symmetrische stelling. Zijn tegenstander speelde merkwaardig. Kopieerde Eric’s zetten,  bleef daarna erg passief, en verloor behoorlijk wat tempo’s door dubbel zetten met beide lopers. Na een ruilen in het centrum stond zwart een pionnetje voor met aanval. Ook de tegenaanval van wit met f4 mocht zwart niet deren. Helaas taxeerde Eric een afruil serie verkeerd in en stond ineens een stuk achter. Het had nog remise kunnen  worden  tot Eric een mat aanval van wit over het hoofd zag en dacht dame afruil uit de weg te kunnen gaan. (1-0)


En “Last but not least” een schitterende partij van Frank (wit) die uit de opening kwam met een gigantische aanval op zwarts koningsstelling met allerlei penningen. Helaas wist Frank zijn overwicht niet direct in winst om te zetten en liet de partij een beetje uit zijn vingers glippen. Er was echter nog niets aan de hand tot … Frank kon een tweede pionnetje (a7) voor komen maar sloeg met het verkeerde stuk (Txa7) in die, nadat zijn verdediger (Pb5) van het bord werd geslagen, ineens als de wiede weerga er vandoor moest. Helaas, stuk achter en tegenstander maakt vakkundig af. Jammer! (0-1)

(Fred)